Pénzügyes legyek, vagy duguláselhárító?

Pénzügyi területen dolgozom, és egyébként nagyon szeretem a munkámat. Talán néha kicsit monoton, de nem különösebben zavar, mert szeretek elmerülni a számok világában, egészen kikapcsol. Már egészen kicsi korom óta érdekelt ez a terület.  A kollegáimmal nagyon jó viszonyt ápolok és mindennap van valami fő téma, amit megtárgyalunk, ha éppen üresjárat van a melóban. Legutóbb arról beszélgettünk, ha nem pénzügyesek lennénk, milyen szakmát választanánk. Leginkább mindenki valamilyen más irodai munkát mondott, de Péter, aki amúgy köztudottan egy ezermester azt mondta, hogy ő biztos duguláselhárítással foglalkozna. Nem mondom, hogy nem lepődtem meg, de jobban belegondolva, Péternél semmin nem szabad meglepődni, egészen fura szerzet, de a szó jó értelmében. Vannak érdekes dolgai, de egy csupaszív srác, aki tényleg mindenhez is, ért és nála segítőkészebb és kedvesebb ember nemigen hordott még a hátán a föld.

Bogarat ültetett a fülembe!

Később elgondolkodtam a dolgon, és mikor hazaértem, rákerestem az interneten erre az egészre. Beírtam a Google keresőbe, hogy duguláselhárítás budapest árak, csak hogy egyáltalán tisztában legyek azzal, hogy milyen összegekben kell gondolkozni egy ilyen meló kapcsán. Így bukkantam rá a vizgazfuteszerelo24.hu oldalára. Árakat ugyan nem találtam, de annál érdekesebb dolgokat igen. Az én fejemben az ilyen szakemberek mindig a sutyiban megoldók voltak, nem is gondoltam volna, hogy vannak erre ennyire komoly és fair cégek.

Már rögtön az elején tisztázzák, hogy kétféle duguláselhárító létezik: az első, akikkel eddig én találkoztam, és néha látták, hogy talán így, vagy úgy kell csinálni a dolgot, meg azok a vízvezetékszerelők, akik valóban kitanulták a szakmát és értenek is a dolgukhoz. Náluk természetesen a második csapat van. Persze mondani könnyű, de az oldal további részei teljesen meggyőztek arról, hogy ez így van. Egy nagyon informatív, minden részletre kitérő oldalt találtam, ahol nem csak annyi információt lehet kapni, hogy ha bármi baj van, akkor ezt a számot kell hívni, hanem részletesen leírják, hogy egyes problémákra mi a megoldás, hogyan tudott kialakulni és amúgy te magad mit tudsz tenni ellene még a szakember előtt, illetve, hogyan tudod megelőzni a bajt.

A duguláselhárításról szakszerűen

Most egy kicsit arról szeretnék írni, hogyan történik szakszerűen egy duguláselhárítás, mert úgy gondolom, hogy meglehetősen érdekes a téma, és többek között én se tudtam a mai napig, hogy ez így működik. Normál esetben három féle eszközt szoktak használni; a háztartási WC pumpa nagytesóját, a nagynyomású ipari pumpát, spirálos duguláselhárító berendezést (közismert nevén: csőgörény), vagy a víztúlnyomásos (woma) berendezést. A csőgörény kivételével, mindegyiknél az alapelv az, hogy egy erős vízsugárral próbálják megszüntetni a dugulást, míg a csőgörény esetében egy acélspirállal tisztítják le a cső faláról a szennyeződést és úgymond ledarálják magát a dugulást.

Házi duguláselhárítás? Csak óvatosan!

Amin én magam is meglepődtem, hogy a boltban kapható duguláselhárító szerek, sajnos gyakran csak rontanak a helyzeten, mintsem javítanának. Ezek a szerek azon az elven működnek, hogy a dugulás, valamilyen zsírosodás alapján keletkezik, a vegyszer a lúgos jellegénél fogva ezt próbálja megszüntetni, de leginkább csak még keményebbé varázsolja magát a dugulást. Ezzel rákényszerítve minket, hogy szakembert hívjunk.

Sokan nem is tudják, hogy a csőgörényt, magunk is megvehetjük a boltba pár ezer forintért. A működési elve pedig nem is hangzik nagyon bonyolultnak, egy ideig jobbra tekerjük, aztán balra. Egyszerű nem? Viszont, egyáltalán nem éri meg vele hősködni, ugyanis, ha rosszkor, rossz helyen kezdjük el a másik irányba tekerni, akkor a spirál szétnyílik és úgy neki feszül a cső falának, hogy azt az életben nem szeded már onnan ki. Csakis a teljes csőrendszer cseréje tud rajtad segíteni, az pedig előre szólok, hogy nem pár ezer forint.

Mitől tud eldugulni egy WC?

Szerintem ez azért lehet egy központi kérdés, mert a WC-re sokan úgy tekintenek, mint egy második kukára, pedig nem kéne. Igaz, hogy a csőrendszerek az elmúlt évszázadban sokat fejlődtek, de mint mindennek ennek megvan a maga rákfenéje. A csőrendszerben kialakított S kanyar, aminek köszönhető, hogy a víz megáll és megakadályozza, hogy a kellemetlen szagok a felszínre törjenek, néha kellemetlen is tud lenni. Ugyanis, minél kacskaringósabb a csőrendszer, vagy minél szűkebb, annál könnyebben tud benne kialakulni a dugulás. Tehát, soha, de soha ne dobjuk a WC-be a következőket: tampon, tisztasági betét, szövetek, vászon darabok, pelenka, óvszer, haj, kajamaradék (igen nem ide kell önteni a megmaradtak ételt), építkezési hulladék, vagy bármilyen olyan papíranyag, ami nem oldódik a vízben.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, jó eséllyel ritkán, vagy talán soha nem fog valóra válni az a rémkép, hogy az öblítés után a víz csak hömpölyög felfelé és végül egy fürdőszobai árvíz kellős közepén találod magad. Na de, ha mégis eldugul a WC, azért mi magunk is megpróbálhatunk pár dolgot. Az egyszerű halandók jobb, ha csak a sima, háztartási WC pumpával próbálkoznak meglazítani a dugulást. Tovább nem érdemes menni, ha esetleg nem sikerült elhárítani a problémát, mert csak nagyobb kárt okozunk, mint volt.

Az ezermesterek Mekkája

Ez a cég egyébként a duguláselhárítás mellet, foglalkozik még vízszereléssel, fűtésszereléssel, és gázszereléssel is. Valójában mindegyik témakörben nagyon profik és ugyanígy rengeteg információt osztanak meg az adott területről. Valóban minden kollegájuk szakképzett a maga területén. Maga a cég több, mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik, Budapesten és Pest megyében pedig bárhonnan hívható. Ha valami SOS munka van, akkor akár 1 órán belül is kiérkeznek a helyszínre, és azonnal megkezdik a munkát. A munkájukról természetesen számlát adnak, amit a biztosító is elfogad, tehát a kár, esetenként nem is lesz olyan költséges, mint azt elsőre gondolnánk. Nyílván ez a számla adás magától értetődőnek tűnik, de gondoljunk csak vissza, hogy hányszor kaptunk ilyet, amikor a maszekban dolgozó szakember kijött hozzánk? Nem sokszor ugye?

Garancia és állandó elérhetőség

Mindemellett pedig garanciát is vállalnak a munkájukra, feladattól függően, 1, 2, de akár 5 évre is. Nyílván előfordulhat, hogy történik meghibásodást ez alatt az idő alatt, de nem ez a jellemző. Nekik sem az a céljük, hogy állandóan vissza kelljen járni az ügyfélhez. De, ha mégis szükség van erre, akkor természetesen megcsinálják, hiszen nekik is az a legfontosabb, hogy az ügyfél elégedett legyen az elvégzett munkával, és ha úgy van, akkor másoknak is ajánlja őket.

A legjobbat, (legalábbis szerintem) a végére hagytam. Ez a cég 0-24 órás ügyeletben dolgozik, tehát a nap bármely szakaszában lehet őket hívni, ha esetleg szükség lenne rájuk, akár még hajnali 2-kor is. Végre egy olyan szakembercsokor, akiket nem kell napokig kergetni, hogy egyáltalán fel vegye a telefont, és utána még napokig azért könyörögni, hogy időpontot egyeztessünk.

Szóval, ajánlom ezt az oldalt, akkor is ha csak érdekel a téma, de akkor is, ha szükséged van a szakértelmükre. Írd be a Google keresőjébe, hogy duguláselhárítás budapest árak, vagy kattints a fentebbi linkemre!