Napelemek és pénzügyek

Pénzügyi és számviteli diplomát szereztem az egyetemen, így nem volt nehéz utána a karrierutam megtalálása, mivel ez a terület mindig is érdekelt. A barátaim gyakran csúfoltak skótnak, amikor nem vettem részt egy hirtelen felindulásból megszervezett vásárláson vagy kocsmázáson, de engem nem zavart, mindig nagyon odafigyeltem a pénzügyeimre. Sosem szerettem ész nélkül szórni a pénzem, mert ki tudja, mi történhet a jövőben, amikor nagy szükségem lehet rá. Mindig mérlegeltem, mi az, ami valóban szükséges és mi az, amit csak úgy szeretnék megvenni a kedvemtől függően. Főleg a nagyobb pénzkiadások előtt leírom a pro és kontra érveket az adott dologgal kapcsolatban. Pont így volt ez nem is olyan rég, amikor eldöntöttem, hogy szeretnék napelemeket szereltetni a házamra, amit nem sokkal ezelőtt vásároltam.

Tudtam, hogy csupán önerőből erre sosem lennék képes, de korábban hallottam róla, hogy van napelem pályázat magánszemélyeknek. Ez azért jó, mert szerintem az átlag magyar háztartások többségében nincs nagyon keret arra, hogy saját büdzséből kifizessenek egy ilyen nagyszabású beruházást. Szerencsére éppen az ilyen helyzetekre találta ki a Magyar Fejlesztési Bank a napelem pályázatot. De tulajdonképpen mi is ez? Nem a hagyományos értelemben vett pályázatról van szó, amit a mindennapokból ismerhetünk. Ez tulajdonképpen egy hitel, amit arra találtak ki, hogy a lakosság minél több háztartása korszerűsíthette a fűtését, illetve energiafelhasználását azzal, hogy napelemeket szereltet fel a házára.

Érdemes belevágni, mert már attól kezdve elkezdenek csökkenni a számlák összegei, hogy a napelemek megkezdték a működésüket. Ennek ellenére mindenképpen meg kell fontolni a dolgot, mert egy hosszútávú befektetésről beszélünk. Az nagyon vonzó szerintem, hogy ugyanannyi pénzt kell összességében visszafizetni, mint amennyit felvettünk a támogatás keretein belül, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy egy bizonyos összeget szigorúan minden hónapban törleszteni kell. Az a pályázat kizáró okai között is van, hogy ha a havi igazolt jövedelem nem fedezi a törlesztőrészletet, akkor nem lehet igényelni a támogatást. Ez is mutatja, hogy bizony vannak feltételek és kizáró okok e támogatás igénylésekor is, mint minden más esetben is szokott lenni általában.

Feltétel például az, hogy a támogatást igénybe vevőnek nagykorúnak kell lennie, ezzel együtt pedig cselekvőképesnek is, illetve magyar adóazonosító számmal is rendelkezni kell. Továbbá fontos, hogy annak az ingatlannak, amit az igénylő korszerűsíteni szeretne, állandó vagy ideiglenes lakhelyéül kell szolgálnia, illetve tulajdonnal vagy résztulajdonnal is bírnia kell az adott épületet illetően. Magánszemélyek mellett ezt a hitelt társasházak is igényelhetik. Vannak kizáró okok is, amiknek a fennállása esetén nem lehet igényelni a támogatást.

A pályázat maximális összege 10 000 000 Ft, minimális elnyerhető összege pedig 500 000 Ft lehet, a futamidőt pedig meg lehet választani, de nem lehet több, mint 20 év. Fontos tudni, hogy ez a pályázat azt a teljesítményt fedezi, ami egy átlag háztartás számára szükséges. Tehát kelleni fog némi számolás azt illetően, hogy pontosan mennyi áramot is fogyasztunk, de szakértői segítség igénybe vételével ezzel nem lesz semmi probléma. Mivel mérlegeltem mind az előnyöket, mind a hátrányokat, nem volt más hátra, mint dönteni, és úgy határoztam, hogy beadom az igénylésem a napelemekre. Hiszen ezek az eszközök hosszútávon nem csak sok pénzt spórolnak meg nekünk, hanem nagyon környezetbarát berendezések is, amivel csökkenthető a háztartás ökológiai lábnyoma.