Házi pénztárunk kímélése a kecsketejes szappannal

Egy családban általában az asszony dolga a házi pénztár kezelése, legalábbis nálunk ez így alakult ki. A nők általában pontosabban, precízebben vezetik a házi “könyvelést”, ők azok, akik átlátják, hogy egy hónapban mire, mennyit ad ki a család.

Nálunk én végzem a mindennapos bevásárlást, születésnapokra, karácsonyra is én szerzem be az ajándékokat. Egyik évben elkezdtem vezetni egy excel táblázatba, hogy pontosan mire és mennyit költünk 1 hónap alatt, az eredmény pedig nagyon tanulságos volt: mivel mindent leírtam, így pontosan kirajzolódott, mennyi felesleges kiadásunk van, az egyik észrevételem az volt, hogy nagyon sok pénz költünk tisztálkodószerekre, takarítószerekre.

Mindenkinek van saját, kedvenc illatú tusfürdője, ez két fürdőszobára vetítve 2*4, azaz 8 flakonnyi tusfürdő, emellett a kézmosók mellett is van 2-2 folyékony szappan, a mosogatónál is különböző illatú, kiszerelésű mosószert használunk. Ebből elég volt!

Alternatív megoldás után kutattam, hogyan tudnánk csökkenteni a drogériában történő vásárlásunkat, hogyan tudnánk optimalizálni a tusfürdők mennyiségét a fürdőszobákban, végül megtaláltam a választ!

Szappan!

Hogy én erre az egyszerű megoldásra nem gondoltam eddig?! Pedig mennyire egyszerű, régen nagyanyáink is egy darab szappant használtak, gyakorlatilag mindenre. A szappanos főzte az egész falunak a levágott állatok zsiradékából a fürdő- és mosószappant, és mindenki ezt használta a családban. Nyilván azóta sokat fejlődött a technológia, többet tudunk a szappanok bőrre gyakorolt hatásáról, így találtam rá a kecsketejes szappanra.

A szappanfőzés egy tudomány, otthoni körülmények között is lehet végezni, de elég sok előkészületet, vegyi anyagot, eszközt igényel, mivel lúggal kell dolgozni, így kicsit veszélyes is. Nem szerettem volna kicsi gyerekek mellett vegyi laborrá változtatni a konyhámat.

https://www.humanityaruhaz.hu/termek/melt__pour_kecsketejes__feher_szappanalap_1_kg.html

Szerencsére vannak olyan webshopok, ahol pár kattintással lehet rendelni félkész szappan alapanyagokat, hozzá pedig különböző illatanyagokat, így alapvető eszközökkel gyorsan el lehet készíteni otthon mindenki számára a kedvenc illatú szappanját.

Rendeltem ebből a webshopból egy speciális kecsketejes szappanalapot: https://www.humanityaruhaz.hu/termek/melt__pour_kecsketejes__feher_szappanalap_1_kg.html , melyet csak darabolni kell, én ezt 3 felé osztottam és felmelegítettem 3 különböző edénybe. Egyikhez az én kedvenc illatomat, a levendulát adtam, másikhoz a férjem kedvenc illatát, a citromfüvet, a harmadikhoz pedig kisfiaim kedvenc illatát, a tutti fruttit, így kaptam 3 adag szappant, melyeket kiöntöttem különböző alapú szilikon formákba. Hagytam kihűlni 3 órán keresztül, majd kifordítottam a kész szappankákat a formából és készen is volt az egyedi mosakodó szappan az egész családnak. Ezt a nagy adagot körülbelül 6 hónapig használtuk.

6 hónapig nem kellett se tusfürdőt, se szappant vennem, így sokat spóroltam mind pénzben, mind műanyag felhasználásban is. A saját szappan készítése tehát nem csak pénztárcakímélő de környezetbarát megoldás is. Nem is beszélve arról, hogy már tudom is, mit fog kapni az egész család karácsonyra!