A legjobb napcella árak egy nagyszerű befektetéshez

A mai világban szinte minden a pénz körül mozog. Az emberek igyekeznek megragadni azokat a lehetőségeket, amelyekkel a legjobb befektetéseket eszközölhetik. Ma már ez nem csak az üzleti életre igaz, de igaz ez a mindennapi életünk során is. Képzeljük csak el, mennyi befektetést végzünk el mi, magánemberek is az életünk során nap mint nap! Az, hogy felkelünk reggel, és a reggeli után bevesszük a legfontosabb vitaminokat, vagy hogy megtesszük a szokásos, reggeli tornánkat, ez az egészségünkbe való befektetés. Az, hogy a nyugdíjas éveinket biztosítani akarjuk magunknak, és erre létrehozunk egy takarék számlát, amin a spórolt pénzünket gyűjthetjük, a későbbi kényelmes életbe való befektetés. De ugyanígy befektetés egy üzlet, vagy egy termék megfelelő ár-érték arányban történő megvásárlása.

Így van ez akkor is, ha az ember csupán a saját háza táján szeretne rendet rakni. Belegondoltatok például abba, mennyi energiát fogyasztunk a saját, hétköznapi életünk során? Belegondolni is rossz, mennyi elektromos energiát használunk el például havi szinten a mindennapi életünk fenntartásához. De tényleg szükséges mindez? Talán sokat fejében megfordult már, hogyan lehetne alternatív megoldást találni az elektromos áram felhasználásra. A megoldás igen egyszerű első hangzásra: telepítsetek napelemes rendszert! Igen ám, de hogyan is álljon hozzá az ember? Nem beszélve arról, hogy bár a napelemes rendszer megfelelő kiépítése hosszú távú befektetés, az első lépések kialakítása mindenképpen idő- és pénzigényes feladat.

Nézzük meg, mi lehet az, amin egy picit spórolni tud az ember, ha ilyesmi rendszer telepítésén gondolkozik. Először is, érdemes megérteni a rendszer működésének elméletét, mielőtt a napcella árakon kezdünk el gondolkodni. A napelemes rendszer gyakorlatilag “fényelektromosság”, vagyis a napból hozzánk érkező fényt alakítja át elektromos árammá, pontosabban egyenárammá, amit kis bűvészkedés után aztán a mindennapok során mi is hasznosítani tudhatunk a saját háztartásunkban. Először persze szereznünk kell egy megfelelő invertert is, ami az egyenáramot hálózati árammá alakítja. Mindez azonban, ahogyan ebből a rövid leírásból is sejthető, nem kis munka, és nem kevés előkészítéssel jár.

napcella árak
A napelemes rendszer gyakorlatilag “fényelektromosság”, segítségével a napból hozzánk érkező fényt alakítjuk át elektromos árammá

Mielőtt a napcella árakon kezdünk el gondolkodni, a legfontosabb, hogy megfelelőképpen előkészüljünk a napelemes rendszer telepítésére. Ehhez fontos meghatározni, milyen tájolású a telkünk, ahol a telepítést végezni szeretnénk. Értelemszerűen a legszerencsésebb, ha déli fekvésű telekkel rendelkezünk. Ezt követően nagyon fontos, hogy megvizsgáljuk a tető szerkezetét, hiszen ha nem elég erős a tető váza, nem fogja elbírni a felszerelendő napcellákat sem. Persze van lehetőség a talaj szintjére is telepíteni a napelemeket, ezért tulajdonképpen egy gyengébb tetőszerkezet sem feltétlenül jelenthet problémát. Ha azonban maradunk a hagyományos, tetőre történő telepítésnél, fontos tudnunk a tető dőlésszögét is. Ahogy láthatjátok, ez nagyon sok előkészítést igényel, ezért érdemes már a feladatok legelejétől belevonni egy energetikai szakember segítségét is.

A napcella árakon túl természetesen az inverter árával is számolnunk kell. Ehhez fontos tudnunk az éves elektromos áram fogyasztásunkat, hiszen ennek függvényében fogjuk tudni meghatározni, mekkora inverterre van szükségünk a rendszer működtetéséhez. Ennél a fázisnál érdemes a zsebünkbe nyúlni, és kicsit rászámolni az inverter árára. Ha ugyanis később bővíteni szeretnénk az elektromos hálózatunkat, fontos, hogy az inverter is elbírja a terhelést, és továbbra is megfelelően tudja a részünkre biztosítani a szükséges áram előállítását.

Gondoltátok volna, hogy ennyi mindenre figyelni kell a napcella árakon túl? Remélem, tudtam segíteni valamelyest a kezdeti lépésekhez, sikeres építkezést és hosszú távú, megtérülő befektetést kívánok mindenkinek!