Otthon vásárlás okosan: számít, hogy milyen az energetikai besorolása

Az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, ami meghatározza, hogy energiafelhasználás szempontjából mennyire kedvező egy lakás.

A lakásvásárlás sosem egyszerű, mert csak egy-két alkalommal tudjuk megnézni, mielőtt megvennénk, ennyi idő alatt pedig nem biztos, hogy észreveszünk olyan apróságokat, amikre később sokat kell majd költenünk, vagy ami miatt nem fogjuk szeretni a lakást. Pedig egy lakást vagy házat nem egy-két évre vásárolunk, ezekkel általában hosszú távra tervez az ember.

Az energetikai tanúsítvány segít, hogy képbe kerüljünk olyan dolgokkal kapcsolatban is, amit nem biztos, hogy annyira szemügyre vennénk, Hajlamosak vagyunk a belső terekkel foglalkozni az ablakok és a fűtési rendszerek helyett. Pedig a későbbiekben kellemetlen meglepetés érhet, ha kiderül, hogy szelel az ablak, ha nem jól szigetelnek az ajtók, az ablakok, ha rosszul van szigetelve a ház.

Az energetikai tanúsítvány még ha nem is tételesen lebontva, de segít abban, hogy egy átfogó, komplexebb képet kapjunk a megvásárolni kívánt ingatlan energiafelhasználásáról, energiaigényéről.

2012 óta minden eladásra kínált lakásnak rendelkeznie kell ilyen tanúsítvánnyal, amin az látható, hogy AA+ és EE szint között milyen besorolást kapott a lakás. HA nagyon rossz a lakás besorolása, akkor sejteni lehet, hogy vagy a vízmelegítő rendszerekkel, vagy a szigeteléssel, vagy a fűtéssel valami nincsen rendben, ekkor pedig nekiállhatunk gyanakodni, hogy valamit esetleg elhallgatnak előlünk.

Ilyen tanúsítványt roppantul egyszerű beszerezni, ha valaki esetleg még nem rendelkezik vele, a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon az egyik legegyszerűbb szerintem megcsináltatni. Itt utána lehet nézni a részleteknek, illetve az áraknak, a tanúsítás menetének is.

Az oldalon lehet visszahívást kérni, illetve lehet egyeztetni velük a részletekkel kapcsolatban, és miután megnézték a lakást, 24 órán belül már el is juttatják futárszolgálattal a részünkre a tanúsítványt.

Azért is jó ez a gyorsaság, mert sokan nem tudják, hogy létezik ez a tanúsítvány, és hogy kötelező, ezért gyakran az ügyvédnél, vagy a szerződés aláírása előtt pár nappal derül ki, hogy szükség van erre is, vagy akkor szembesülnek vele, hogy lejárt a meglévő ( 10 évig érvényes egyébként) . Ezért is jó, hogy ennyire gyors náluk az ügyintézés és sürgős esetben is segíteni tudnak.

Fontos, hogyha lakást keresünk, akkor ne szégyelljük elkérni ezeket a dokumentumokat, mert sok mindent elmond egy lakásról az energetikai besorolása, és meg tudja erősíteni a döntéseinket, illetve szerintem az a normális, ha erről is pontos képet kap az ember vásárlás előtt.