Az olaj hírek galibát okoztak

A fiam eladóként dolgozik egy neves divatmárka ruhaboltjában. Diákmunkát keresett és erre esett a választása, mert közel van hozzánk a bolt és kiemelt bérezést adnak a diákoknak. Csak ezek a pozitívumok tartják a munkahelyén, mert egyáltalán nem érdeklik a ruhák vagy a divat. Szokott is panaszkodni, hogy mindig jönnek oda hozzá a fura kérdéseikkel a nők, hogy az új kollekció megérkezett-e vagy hogy mit ajánl, mivel párosítsák az adott ruhadarabot. A fiam pedig úgy van vele, hogy nem mindegy, ruha-ruha, vegyen fel valamit és kész.

Tegnap úgy jött haza a munkából, hogy nagyon lógatta az orrát, de nem akarta elmondani, mi történt a boltban. Már kezdtem rémeket látni, hogy a pénztárgépen elütött valamit és még évek múlva is az okozott kárt fogják vonni a fizetéséből vagy kirúgták, mert hiányzott pénz a kasszából. Annyira pánikba estem, hogy végül elmesélte, mi történt.

Nem rúgták ki, csak kilátásba helyezték az elbocsátást, ha még egyszer előfordul ilyesmi. Amikor meghallottam, mit csinált, majdnem elnevettem magam. A pénztár mögött állva a híreket böngészte a telefonján és ezért nem vette észre, hogy egy vevő várakozik a kasszánál. Felháborodottan ecsetelte a fiam, hogy nem simán a híreket nézte, ugyanis megérkeztek a legújabb olaj hírek a kedvenc autósboltjának a honlapján és éppen arra próbált rájönni, hogy milyen olajat vegyen a robogójába az optimális teljesítmény elérésének céljából. Itt toppant be a férjem, aki azonnal rá is vetette magát az olajos témára és egészen vacsoráig másról sem folyt a szó, csak a különböző motorolajokról és adalékokról.

Őszintén csodáltam, hogy mennyire lázba hozta őket ez a téma. A férjem le sem szidta a fiunkat, hogy megrótták a munkahelyén, helyette szóról szóra elmondatta vele, amit az olajokról olvasott. Meg is jegyeztem vacsora közben, hogy micsoda fontos témát találtak, mire részletesen elmagyarázták, hogy miért nem mindegy, milyen olajat töltesz a kocsidba és hogy a legújabb készítmény hogyan segít megszűntetni az iszaplerakódásokat a motorban. Igen, iszaplerakódásokat. Nekem persze az iszappakolás jutott eszembe, de hamar megtudtam, hogy a benzinből is képződhet iszap, ami a koleszterinhez hasonlóan eltömi és szűkíti a járatokat a motorban, így az feleslegesen túlmelegszik. Miket tanultam a vacsora alatt. Szóba került még egy forradalmian új, metángázból készült motorolaj is, amit – ahogy a fiam kuncogva megjegyezte – a tehenek bélgázából gyártanak. A férjem rámutatott, hogy ez nem teljesen így van, de mókás a párhuzam.

Már a desszertnél tartottunk, amikor a fiúk még mindig a tankolásról és a benzinről beszélgettek. Én már komolyan kezdtem nagyon unni a témát, de jó volt látni, hogy ennyire egymásra találtak és egy ilyen hétköznapi témáról is ilyen jót tudnak beszélgetni.

Ma pedig fordulat következett be a fiam munkahelyén. Sugárzó arccal jött haza a boltból és büszkén mesélte, hogy már el is felejtette neki a főnöke, hogy tegnap olyan figyelmetlen volt egy vevővel, ugyanis ő segítette ki a szorult helyzetéből. Pont a kasszánál volt a főnöke is, amikor felhívta a férje, hogy a ruhabolttól nem messze van egy autósbolt, oda ugorjon már be a felesége egy kanna motorolajért. Elkezdte részletezni neki, hogy milyen márkát és melyik típust vegye, de szegény nőnek halvány lila fogalma sem volt a motorolajokról. A fiam viszont fültanúja volt a beszélgetésnek és felajánlotta a segítségét. Így kimenőt is kapott a vásárlás idejére, helyettesítették a pénztárnál. Fél órán belül már vissza is ért a kért motorolajjal, ami valóban az óhajtott márka és típus volt, mert a főnöke gyorsan el is küldte róla a képet a férjének, hogy erre gondol-e. Perceken belül jött vissza a válasz, hogy pontosan, ilyenre gondolt. Igazán büszke voltam a fiamra és azért egy kicsit meg is nyugodtam, hogy rendeződtek a dolgok a munkahelyén.