Egy kollégám története, aki addiktológus segítségére szorult

Az addíció, azaz függőség rengeteg embert érint. Már az is függőségnek számíthat, ha valaki képtelen elindulni reggel a kávéja nélkül, de persze ez még nem szorul segítségre. Vannak megszokásaink és vannak valóban káros függőségeink.

Az egyik legjelentősebb függőség hazánkban a cigaretta függőség. A kellemetlen szagú, és egyébként káros cigaretta könnyen a függőjévé tehet minket. A nikotin kiválthatja a kellemetlen függőséget, így aztán nehéz leszokni róla.

A másik legjelentősebb függőséget kiváltó szer az alkohol. Azt szokták mondani, hogy az alkohol nagy mértékben méreg, kis mértékben orvosság, de én amondó vagyok, az a legjobb, ha nem is iszunk, vagy csak nagyon minimális mértékben fogyasztjuk.

addiktológus
addiktológus

Az alkohol ugyanis könnyen függőséghez vezethet és a napi egy doboz sör lassan napi 2, 3 dobozra nőhet, míg aztán kialakul a testi és lelki függőség is, amikor már elvonási tüneteket produkál az ember, ha nem jut a napi alkohol adagjához.

Sajnos nagyon sokan érintettek az alkoholproblémákban közvetve, vagy közvetlenül. Sokan vannak, akik nem látnak kiutat, nem mernek segítséget kérni.

Van egy kollégám, aki sajnos szintén érintett volt ebben a problémában. Eleinte csak sokat ivott, ezt mind tudtuk róla, de aztán a függősége olyan mértékűvé vált, hogy már részegen jött dolgozni, hogy nem tudtuk lebeszélni az ivásról, és a munka helyett is az alkoholt választotta. A főnökünk eléggé megértő volt a helyzetével kapcsolatban és ahelyett, hogy egyből felmondott volna neki – mint ahogyan egyébként sokan teszik az alkoholista munkavállalóikkal, ezzel még jobban ellehetetlenítve a helyzetüket – inkább elküldte Őt egy konzultációra.

Én segítettem neki abban, hogy megtaláljuk a legjobb helyet, ahol fogadják őt és ahol egy addiktológus segítségével le is szokhat. Az addiktológus olyan szakember, aki kifejezetten a függőségekkel foglalkozik, aki ismeri a függőségek lélektani és biológiai hátterét is , így hatékonyan, akár személyre szabottan is segíteni tud a pácienseinek.

Ritka az igazán jó addiktológus, az olyan szakember, aki nem csak ideiglenes, hanem valóban tartós gyógyulást tud hozni az ember életében.

Mielőtt kiválasztottuk, hogy hova vigyük, rengeteget kutattam a témában, nagyon sok addiktológus munkásságát végignéztem, és végül úgy döntöttünk, hogy a felépülők nevű szervezethez visszük.

Itt igazán elismert szakemberek dolgoznak és olyan segítőik vannak akik maguk is a függőségeikből gyógyultak ki. Náluk jobban pedig kevesen tudnak megérteni egy másik alkohol függőt.

A felépülők egy addiktológiai- és családkonzultációs központ, ahol a kollégámhoz hasonló esetekkel foglalkoznak, a hozzá hasonló embereknek igyekeznek segíteni. Azért is választottuk ezt a rendelőt, mert itt nagyon magas a felépülési arány. Itt konzultációkat is tartanak, de magában a leszokásban is segítenek azoknak, akiknek szükségük van rá, és a kollégámnak sajnos igen nagy szüksége van a segítségre.

Az első konzultációjára foglaltunk neki időpontot. Reméljük, hogy valóban hatásos lesz. Kezdi felismerni, hog baj van, hogy segítségre szorul, de persze szégyelli, hogy ide jutott, és nem szívesen beszél a problémáiról, ahogyan általában senki nem akarja kiteregetni a gondjait a kollégáinak.

Nagyon remélem, hogy tényleg segíteni tudnak neki, mert az élete kisiklott egy ponton és egyedül nem fog tudni visszarázódni a rendes kerékvágásba.

Sokan nem mernek segítséget kérni, mert szégyellik a függőségüket, pedig a szakemberek rengeteg otthoni próbálkozástól, kellemetlen szituációtól és kudarctól kímélik meg a pácienseket.

A komolyabb betegségeket nem szabad otthon kezelni, ez vonatkozik a függőségekre is. A tüneteken tudunk javítani, de igazi megoldást nehéz rá találni szakértői segítség nélkül.