Így spórolj napelemmel a rezsiszámládon

Megéri polihisztornak lenni

Néha úgy érzem, hasznos dolog, ha az ember kicsit polihisztor, és mindenhez akar érteni. Így történt, hogy amikor felújításba kezdtünk a testvéremmel, akkor nagyon jól jött a sok tudás, amit az évek során, ha alapszinten is, de magamra szedtem. Mindig is érdekeltek a villamosság és az energetika, rengeteg oktató videót megnéztem és számos tankönyvet, értekezést elolvastam a témában. Így amikor lakásfelújításra került a sor nálunk, akkor a legalapvetőbb dolgokkal már egymagam is tisztában voltam. Így sokkal egyszerűbb volt a kivitelezőkkel egyeztetni, és persze a villanyszerelő kollégákkal is jóval hamarabb szót értettem, mint akár mondjuk a testvérem.

Úgy néz ki, időközben a a családon valamiféle építkezési és felújítási láz lett úrrá, ugyanis ahogy mi befejeztük a városi lakásunk felújítását, a szüleim is nekiláttak a saját vidéki házuk korszerűsítésének. Sokat segítettem nekik, együtt számoltuk, hogyan jöhetnek ki a felújításból olcsóbban úgy, hogy közben a minőségben nem kell megalkudniuk. Végül mostanra odáig jutottunk, hogy befejeztünk minden felújítást, így elkezdtünk nagyobb, hosszabb távú befektetésekben is gondolkodni. Így jött szóba többek között a napelem is, amivel jelentősen lehet spórolni a villanyszámlán, mindjárt elmagyarázom, hogyan.

Ezért spórolhatsz napelemmel hatékonyan

A rendszer megértésében nekünk nagy segítségünkre volt a sporoljnapelemmel.hu oldal, amely nagyon gyorsan átfogó képet ad a témában az olyan laikusoknak is, amilyenek mi voltunk először a szüleimmel. A rendszer lényege, hogy egy inverter segítségével a felszerelt napelemek a napsugarakból érkező fényt elektromos energiává alakítják át, amelyet az inverter a hálózattal összekötve olyan árammá alakít át, amelyet a háztartásban is használni lehet. Így gyakorlatilag meg lehet spórolni a havi villanyszámlát, hiszen ezzel a módszerrel saját magának termelik az áramot a fogyasztók.

De ha ez ilyen egyszerű, akkor miért nincs még ma Magyarországon minden házon napelem a tetőn? A sporoljnapelemmel.hu oldala erre a kérdésre is gyors és kézenfekvő válasszal szolgál. A napelemes rendszerek telepítése ugyanis hosszútávú befektetés, és sokaknak nem áll rendelkezésre az induláshoz szükséges tőke. Persze ez még mindig nem minden, hiszen ha csak az anyagiakról lenne szó, abban kaphat az illető segítséget. Ahogyan a sporoljnapelemmel.hu oldalon is olvashatjátok, szerencsére számos hitel és pályázati lehetőség segíti a felhasználókat az induláskor. Csakhogy a telepítés során nagyon óvatosan kell eljárni, és mindenképpen szükséges és pontos és figyelmes előzetes felmérés. Hiszen kérdéses, a ház tetőszerkezete egyáltalán elbírja-e a napelemeket, megfelelő szögben esik-e a tetőre a napfény, és persze az sem árt, ha az ingatlan megfelelő tájolású, és nincs leárnyékolva.

Ha bizonytalan vagy, kérj árajánlatot – ez tényleg nem kerül semmibe

Aki persze még egyáltalán nem járatos a témában, annak érdemes egy előzetes kalkulációt bekérnie valamely szakembertől. Ezt akár a sporoljnapelemmel.hu oldalon keresztül, online is meg lehet tenni, így csak pár kattintás az egész. Amit érdemes átgondolni az árajánlat kéréshez, az az éves elektromos áram fogyasztás. Persze a kollégáknak segítség, ha ezt kilowatt per óra mértékben tudja megadni a tulajdonos, de ha ennyire nem vagytok pengék, a forintos, éves szinten kifizetett összeg is jó indulási alap lehet a számításhoz. Ezt követően ne feledjétek el megjelölni az ingatlan címét és megadni a személyes kontaktjaitokat a kapcsolattartás érdekében.

Mi már bekértük az ajánlatot, és mi is a sporoljnapelemmel.hu felületét használtuk mindehhez. A szüleim nagy izgalommal várják az árat – nagyon szeretnének belevágni a projektbe, ugyanakkor kicsit tartanak is tőle. Ez érthető is, az ő idejükben nem igazán volt divat a napelem, és a faluban egyelőre senkinek nincs is még felszerelve ilyen rendszer. Lehet, hogy úttörők leszünk? Nos, hamarosan kiderül.